Türkiye'nin En Büyük 'Suni Nehri' Mardin'e!

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, proje ile tarımsal üretimi artırıp, tarımın milli gelir içindeki payını artıracağını belirterek; “DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir” dedi.
Bu kapsamda DSİ Genel Müdürlüğünün Mardin ilinde yatırımlara devam ettiğini ifade eden Genel Müdürü ACU; “Mardin’de 8 yerleşim yerine yıllık 63 milyon m3içmesuyu sağlandı. Tamamladığımız içme suyu tesisleri ile 29.850 kişinin ihtiyacını karşılanmaktadır. ’dedi.
ILISU BARAJI VE HES PROJESİNDE SONA DOĞRU
Mardin Ilısu Barajı ve HES İnşaatında artık sona gelindiğini belirten Acu sözlerine şöyle devam etti;
“Ilısu Barajı Önyüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünyada birinci, gövde hacmi bakımdan Ülkemizde Atatürk Barajından sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından Ülkemizde; Atatürk, Karakaya, Keban Barajı ve HES’ten sonra dördüncü, ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Projede bugün itibariyle fiziki olarak baraj inşaatının yüzde 97’si tamamlanmıştır. Ilısu Barajı ve HES projesi tamamlandığında, sadece elektrik enerjisi üretiminden Milli Ekonomiye yıllık 1,5 milyar TL katma değer sağlayacaktır. Cizre Barajı ve HES yapılabilir duruma gelecektir.
TÜRKİYE’NİN EN UZUN NEHRİ ŞANLIURFA’DAN MARDİN’E AKIYOR
221 km uzunluğundaki Mardin Ceylanpınar Ana Kanalları ile Atatürk Barajı’ndan alınan su Mardin’in münbit topraklarını sulayacaktır. Ana kanalın kapasitesi 200 m3/s olup, Kızılırmak Nehri’nin Mart ayı debisine eşittir.
Ayrıca 819 bin 480 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlayacak Mardin Depolaması inşaatında çalışmaların aralıksız devam ediliyor. Tesisin biriktirme hacmi 135 milyon m3 olacaktır. Diğer taraftan 12 adet daha sulama inşaatında çalışmalar devam etmektedir. Mardin’de tamamlanan 22 dere ıslahı ile 19 yerleşim yeri ve 120 dekar arazi taşkınlardan korundu.
Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Bölge halkı ve çiftçiler, 2 milyon 167 bin 930 dekar tarım arazisini su ile buluşturacak, 433 bin kişiye istihdam, yıllık 500 milyon lira gelir sağlayacak projenin tamamlanarak bereketli toprakların suyla buluşmasını bekliyor.
Bu haber 860 defa okunmuştur.
Gündem
Düşerek Yaralanan Polisten Acı Haber Geldi!
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un Mardin ziyareti sırasında çatıdan düşerek ağır yarala...Gündem
Vali Yaman'dan Yatırımcılara Önemli Çağrı!
Mardin Valisi Mustafa Yaman, Mardin'e oteller yapan kazanır diyerek turizm yatırımcılarını şehre...Gündem
MBB Lojistik Yardım Merkezi Açıldı
Mardin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, şehirdeki ihtiyaç sahibi vatandaşlar...Kültür Sanat
MBB Gençlik Radyoda Nehir Yayındaydı!
Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi Radyosunda Burak Erdem'le Gençlikte Sabah programın...Gündem
'mardinmasa' Yetim Çocukları Unutmadı
Mardin Büyükşehir Belediyesi 'mardinmasa' ekipleri 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram...Gündem
Vali/Başkan'ın Makamına Çocuklar Oturdu
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Mardin'de de coşkuyla kutlandı...

Yazarlarımız
Tüm Köşe Yazarlarımız
Video Galeri
Tüm videolar